Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

Welvaart wordt geweven, draad voor draad

Fabrieksarbeiders liepen door de straten van Geldrop

Na 1900 werd Geldrop een snel groeiende gemeente met een opbloeiende textielindustrie. Rokende schoorstenen, grote fabrieksgebouwen en het geluid van weefmachines gaven Geldrop omstreeks de eeuwwisseling het aanzien van een fabrieksplaats. De belangrijkste fabrieken op dat moment waren twee linnenweverijen en vier wollen- en katoenenstoffen fabrieken. Deze fabrieken hadden allemaal stoomwerktuigen. De firma A. van den Heuvel  maakte bovendien gebruik van waterkracht.

A. van den Heuvel & Zoon was de voortzetting van een oudere fabriek, voortkomend uit de firma Van den Heuvel & Eijcken, die vanaf 1820 bestond. De fabriek van wollen stoffen stond op de plaats van de oude Geldropse Watermolen en maakte gebruik van een waterrad in de Kleine Dommel voor het vollen.  (afbeelding 'Briefhoofd A. van den Heuvel & Zoon - 1912' bron RHCe)

A. van den Heuvel & Zoon was de voortzetting van een oudere fabriek, voortkomend uit de firma Van den Heuvel & Eijcken, die vanaf 1820 bestond. De fabriek van wollen stoffen stond op de plaats van de oude Geldropse Watermolen en maakte gebruik van een waterrad in de Kleine Dommel voor het vollen. (afbeelding 'Briefhoofd A. van den Heuvel & Zoon - 1912' bron RHCe)

Na de stoomfluit stromen de straten vol met fabrieksarbeiders

Ook de bevolking was heel anders dan in de boerendorpen. In de boerendorpen was het over het algemeen rustig, terwijl het in Geldrop op bepaalde tijden erg druk kon zijn. Vroeg in de ochtend liepen fabrieksarbeiders door de Geldropse straten naar het werk en zodra de stoomfluit om twaalf uur de middagschaft, of na zo’n tien uur werken het einde van de dag aankondigde, waren de straten opnieuw gevuld met werklieden.

De arbeiders van A. van den Heuvel & Zoon in 1907 (Historisch Documentatiecentrum Geldrop-Mierlo).

De arbeiders van A. van den Heuvel & Zoon in 1907 (Historisch Documentatiecentrum Geldrop-Mierlo).

Fabrieksgebouwen zijn nu rijksmonumenten

Er zijn ook een aantal grote woningen voor de fabrikanten in het centrum gebouwd. De arbeiderswoningen kwamen meer buiten het centrum te liggen. Tot 1960 zijn het centrum en het straatbeeld van Geldrop niet ingrijpend veranderd. Grote fabrieksgebouwen van Jansen De Wit in de Langstraat, A. van den Heuvel en Zoon aan de Heuvel en Molenstraat en H. Eijcken en Zonen in de Wielstraat bepaalden de sfeer. De fabrieksgebouwen die zijn blijven staan na de grootschalige sloop die in de jaren ‘70 het Geldropse centrum kenmerkte, getuigen nu nog van de grote bloei in de 19e eeuw. Deze fabrieksgebouwen zijn tegenwoordig rijksmonumenten en faciliteren verschillende functies, zoals creativiteitscentrum De Wiele en het Weverijmuseum. Gelukkig is er nog een groot aantal monumenten en andere beeldbepalende panden bewaard gebleven en is er nog steeds verbinding met de rijke geschiedenis van voor de Tweede Wereldoorlog.

Weverijmuseum Geldrop-Mierlo

Weverijmuseum Geldrop-Mierlo

Bezoek het Weverijmuseum Geldrop

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x