Ontdek ons (textiel) verleden
Filter de verhalen naar thema

De eerste harmonie van Geldrop en muziekkiosk

De harmonie

Al vanaf 1857 had Geldrop een harmonie waarvan de naam onbekend is. Later ontstond de harmonie L’Union Musicale welke enkele keren is heropgericht. Hieruit is de fanfare La Reunion Musicale ontstaan welke op 1 oktober 1885 werd opgericht. 3 jaar later op 1 oktober 1888 is deze fanfare omgezet tot harmonie. Om vervolgens in 1928 te worden omgedoopt tot het Geldrops Muziekcorps (GMC) welke nu nog bestaat.

GMC anno 1976

GMC anno 1976

De muziekkiosk

Vanaf 1900 werd er elk jaar tijdens de zomermaanden een kiosk op de Heuvel geplaatst waarop de harmonie haar concerten kon houden. Men kon zich in die tijd overal vrijuit bewegen. Er was toen nog nauwlijks snelverkeer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er bijna niet opgetreden. In 1923 kwam er een vaste kiosk op de Heuvel, welke door een donatie van de kasteelheer Baron van Tuyll van Serooskerken was gereasliseerd. Hij was beschermheer van de harmonie. Het was in die tijd gebruikelijk dat de harmonie elk jaar voor de kasteelheer een concert gaf in de kasteeltuin, met afsluitend een groot vuurwerk. Heel het dorp kwam daar op af.

Heuvel Geldrop 1925

Heuvel Geldrop 1925

Vertel ook jouw verhaal over het textielverleden!
Heb jij nog herinneringen aan het textielverleden van Geldrop of Mierlo? Of heb je nog foto's of documenten ervan in die oude doos op zolder. Laat het ons weten en wij delen ook jouw verhaal of afbeelding.
Vertel hier je verhaal en/of upload afbeeldingen >

Verleden Veweven in het heden maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluit
x